tirsdag 5. oktober 2010

Forsøk, drivhuseffekten

HENSIKT: 

Vi skal undersøke hvordan den naturlige drivhuseffekten fungerer og hvilke konsekvenser det får når vi forsterker den naturlige drivhuseffekten.


UTSTYR: 
Gassbrenner
Glassplate
To glasskar
To isblokker
En stein
Vann


FRAMGANGSMÅTE:

I det første delforsøket skal du undersøke hvordan synlig lys og varmestråling slipper gjennom ei glassplate: 

- Hold ei glassplate opp mot sollyset eller et lysstoffrør. Blir det synlige lyset hindret av glassplaten?

- Antenn en gassbrenner. Hold hånden så nær gassbrenneren som mulig, uten at du brenner deg.

- Be en av de andre elevene om å holde glassplaten mellom gassbrenneren og hånden di. Merker du noen forskjell? Hvordan kan du forklare det du observerer, og hva har dette med drivhuseffekten å gjøre?



I det andre delforsøket skal du undersøke hva som skjer med havnivået når temperaturen stiger:


- Legg den ene isblokka i et av glasskarene. Fyll på med lunkent vann helt opp til kanten av glasskaret. Hva skjer etter hvert som isen smelter?

- I det andre glasskaret legger du isblokka oppå en stein slik at isklumpen blir liggende delvis over kanten av glasskaret og dermed over vannflata. Hva skjer etter hvert som isen smelter?

- La de to karene stå helt i ro til all isen er smeltet, og observer hva som har skjedd. Hvordan kan du bruke det til å forklare hva som skjer på Sørpolen og Nordpolen når temperaturen stiger?

Resultat:  
Etter hvert som isen smeltet la det seg en tykk vannhinne på toppen, men når alt isen var smeltet rant det over på begge to. Viss nordpolen smelter vil det ikke ha noe for havets stigning å gjør, men vil så klart få andre konsekvenser.
Men viss der i mot sørpolen smelter, vil havet stige hele 7 meter, det sier seg selv vil skape store problemer. 

Det synlige lyset blir ikke hindret av glassplaten, men varmen blir regulert. Uten glassplaten ville du brent av deg, men når glassplaten står mellom deg og flammen klarer du å være mye nærmere enn du normalt sett ville klart. Varmen samler seg under glassplaten. 
Drivhuseffekten fungerer på samme måte, som glassplaten. Vi hadde ikke overlevd uten drivhuseffekten. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar